Hypothyreoïdie

Meer over Hypothyreoïdie

Bij hypothyreoïdie maakt uw schildklier te weinig schildklierhormoon aan, wat tot veel verschillende klachten kan leiden.
Hypotrial_over_Hypothyreoïdie-2

De normale werking van de schildklier

De schildklier is een klein vlindervormig orgaan, wat laag voor in de hals gelegen is. De schildklier maakt schildklierhormoon aan in twee vormen: T4 (thyroxine) en T3 (triiodothyronine). Voor de aanmaak van schildklierhormoon is jodium nodig. U houdt de jodiumvoorraad in uw lichaam op peil door uw voeding. Onder andere brood, gejodeerd tafelzout, zeevis en eieren bevatten jodium. Na het aanmaken van het schildklierhormoon slaat uw schildklier het hormoon tijdelijk op. Daarna wordt het afgegeven aan de bloedbaan. Zo verspreidt het hormoon zich door het hele lichaam. Organen en weefsels zetten het T4 vervolgens om in T3, het actieve hormoon. Dit hormoon is belangrijk voor de normale functie van verreweg de meeste organen in het lichaam.

Hypofyse stimuleert de schildklier

Uw schildklier stemt de aanmaak van het schildklierhormoon af op uw behoefte. Een nauwkeurig regelmechanisme tussen uw schildklier en uw hypofyse (de hormoonklier onder de hersenen) zorgt hiervoor. De hypofyse maakt een hormoon dat uw schildklier stimuleert: TSH (thyroïd stimulerend hormoon). Het TSH zorgt ervoor dat uw schildklier schildklierhormoon aanmaakt en afgeeft. Als er voldoende schildklierhormoon vrijkomt, gaat er een signaal naar de hypofyse dat er voldoende is en maakt de hypofyse minder TSH aan. Daarmee is de cirkel rond.

Hoe ontstaat het

Er zijn verschillende oorzaken van een hypothyreoïdie. De meest voorkomende is de ziekte van Hashimoto. Daarbij veroorzaken eigen antistoffen een pijnloze ontsteking van uw schildklier en gaat schildklierweefsel verloren. Het lichaam maakt zelf de antistoffen aan. Hashimoto’s hypothyreoïdie noemen we daarom een auto-immuunziekte. Hypothyreoïdie kan ook nog door andere oorzaken ontstaan, zoals door een ontsteking door een virus, door medicijnen of door een behandeling van een te hoge schildklierfunctie.

Hoe vaak komt het voor

Hypothyreoïdie is een van de meest voorkomende ziekten in de algemene bevolking. Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland zijn er ongeveer 500.000 patiënten die behandeld worden met uitsluitend T4.

Klachten

De klachten in het plaatje hiernaast kunnen in meer of mindere mate voorkomen en ontstaan meestal geleidelijk. U kunt uw schildklierhormoontekort aanvullen met medicijnen. De standaardbehandeling is het slikken van schildklierhormoon T4 (Levothyroxine). 

Diagnose

Bij een hypothyreoïdie is er te weinig schildklierhormoon in het lichaam. De hypofyse maakt daarom veel TSH aan. De TSH waarde in het bloed is dan (veel) hoger dan normaal. Verder kan met bloedonderzoek naar de antistoffen de ziekte van Hashimoto worden bevestigd. 

Behandeling

Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Uw schildklierhormoontekort kan aangevuld worden met medicijnen. De standaardbehandeling is het slikken van schildklierhormoon T4 (Levothyroxine). Deze behandeling helpt velen, maar 15 % van de patiënten houdt verscheidene klachten, zoals invaliderende vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, depressieve gevoelens of spier- en gewrichtsklachten, wat leidt tot een verminderde kwaliteit van leven. In dit onderzoek proberen we voor dit probleem een oplossing te vinden.

English