Voor patiënten

T3-4-Hypo trial  

Studie voor patiënten met een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) die bij behandeling met enkel T4 (levothyroxine) aanhoudende vermoeidheidsklachten hebben.
4K0A9195

Deelnemen

Meedoen aan
het onderzoek

Indien u wilt deelnemen aan het onderzoek, neem dan contact op met uw behandelend arts (huisarts of medisch specialist), waarbij u deze informatiefiguur kan laten zien. Uw arts kan dan op deze website de informatie bestemd voor artsen lezen om te kijken of u inderdaad in aanmerking komt. Vervolgens kan u verwezen worden naar het dichtbijzijnde deelnemende ziekenhuis bij u in de buurt. Verderop deze pagina (onder “ Deelnemende centra en informatiefolders”) staat welke centra gestart zijn met de studie.

Als u een vraag of een opmerking heeft die niet beantwoord wordt in veelgestelde vragen, horen we het graag. Hiervoor kunt u het contactformulier invullen en dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

Over het onderzoek

Het probleem

Hypothyreoïdie (een verlaagde schildklierfunctie) behoort tot de meest voorkomende ziekten in de algemene bevolking. Bij de meeste patiënten kan dit goed behandeld worden met het inactieve schildklierhormoon T4 (levothyroxine), wat in het lichaam vervolgens wordt omgezet in het actieve hormoon T3. Deze behandeling helpt velen, maar ~15% van de patiënten houdt verscheidene klachten ondanks dat hun bloedwaarden normaal zijn. Deze klachten zijn met name vermoeidheid, maar ook concentratie- en geheugenproblemen, depressieve klachten en maag/darm-, spier-, en gewrichtsklachten, wat leidt tot een verminderde kwaliteit van leven. 

Er is wel een sterk vermoeden hoe het komt. In de gezonde situatie maakt de schildklier zowel T4 als T3 aan. T4 is het voorloperhormoon. De organen nemen dat hormoon op en zetten dat zelf om in T3, wat het actieve hormoon is. Een traag werkende schildklier maakt geen of nauwelijks T4 en T3. In de T4 medicatie (levothyroxine) waarmee alle patiënten met hypothyreoïdie starten zit enkel T4 en geen T3. Met deze T4 therapie alleen kan je dus geen normale verhoudingen T4 en T3 in het lichaam bereiken. Een reden voor de blijvende klachten onder T4 therapie kan dus een tekort aan T3 zijn. Bij sommige patiënten lijkt toevoeging van T3 aan T4 (T4/T3 combinatietherapie) de problemen op te lossen. De wetenschappelijke studies die onderzocht hebben of dit effectief is hadden helaas meerdere belangrijke beperkingen en gaven geen duidelijk antwoord.  

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is om na te gaan of het toevoegen van het schildklierhormoon T3 aan de T4 (levothyroxine) therapie de klachten van vermoeidheid en eventueel andere klachten kan verminderen. Daarnaast zal er onderzocht worden of er bepaalde eigenschappen zijn die bepalen of iemand wel of niet reageert op deze therapie, zodat in de toekomst mogelijk al beter van tevoren kunnen voorspeld kan worden wie wel of geen voordeel van deze T4/T3 combinatietherapie zal hebben.

Voor wie

  • Patiënten van 18 jaar of ouder met hypothyreoïdie, die de afgelopen 6 maanden behandeld zijn met T4 (levothyroxine) met ten minste de laatste 3 maanden normale TSH waarden in het bloed.
  • Daarbij moet er sprake zijn van ernstige vermoeidheidsklachten met een grote negatieve invloed op het dagelijks leven gedurende de laatste 6 maanden, eventueel in combinatie met andere klachten.
  • De hypothyreoïdie mag niet al vanaf de geboorte/eerste levensjaren bestaan, of veroorzaakt zijn door een hypofyse afwijking, schildklieroperatie, behandeling met radioactief jodium of medicijnen.

Er zijn meer regels voor deelname. Op deze website staat tevens informatie voor artsen. Aan de hand van die informatie kan uw arts inschatten of u voor dit onderzoek in aanmerking komt.

Studieopzet

In totaal zullen 600 patiënten in heel Nederland deelnemen, waarbij de studie 16 tot 20 maanden duurt. Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen: de overgang op hetzelfde T4 medicijn (deel A) en vervolgens de studie waarin T4/T3 combinatietherapie vergeleken wordt met T4/placebo therapie (deel B). Zie de bijsluiters van de studiemedicatie: T4 (levothyroxine) en T3 (liothyronine).

Deelnemende centra 
en informatiefolders

Naast het onderzoeksteam van het coördinerend centrum in het Erasmus MC, zijn er vanuit verschillende ziekenhuizen artsen betrokken. De 15 deelnemende ziekenhuizen zijn hieronder weergegeven. Zoals in de laatste kolom aangegeven worden in enkele ziekenhuizen extra onderzoeken uitgevoerd.
In dit overzicht zijn alle onderstreepte centra gestart met de studie.
In onderstaande tabel onder het kopje folder vindt u de patiëntinformatiefolder per ziekenhuis.

Legenda

: Informatiefolder per centrum (PDF)
: DEXA-scan
 : Neurocognitieve test

\

CentrumHoofdonderzoekerLocatieFolderExtra onderzoek
O Erasmus MCDr. M. MediciRotterdam
RadboudumcProf. dr. R.T. Netea-MaierNijmegen
O Rijnstate ZiekenhuisDr. S.H.P.P. RoerinkArnhem 
O UMC GroningenDr. W.T. ZandeeGroningen 
O UMC UtrechtDrs. S.M. van der LeijUtrecht 
Leids Universitair Medisch CentrumDr. M. SnelLeiden
O Amsterdam UMC, locatie AMCDr. E. BruinstroopAmsterdam
O Franciscus Vlietland en GasthuisDr. M.E. KevenaarSchiedam/ Rotterdam
O Maasstad ZiekenhuisDr. C. van NoordRotterdam
Máxima Medisch CentrumDr. P.C.M. Wouters-van PoppelVeldhoven/Eindhoven 
O Admiraal De Ruyter ZiekenhuisDr. C.K.A. van den BergeGoes 
O Albert Schweitzer ZiekenhuisDr. R.M. Kiewiet-Kemper, Dr. E.T. MassoltDordrecht
O Van Weel-Bethesda ZiekenhuisDrs. E. van SchaikDirksland 
O Zuyderland Medisch CentrumDr. R.F.A. Tummers-de Lind van WijngaardenHeerlen/Sittard 
FlevoziekenhuisDr. T.K. KlookerAlmere 
O Amphia ziekenhuis Dr. C. KrolBreda 
O Saxenburgh Medisch CentrumDr. S.M.C. SpoorenbergHardenberg 
Treant ZorggroepDr. E.W.C. van DamEmmen 
English